6.- L’escola a Sant Llorenç

En Guillem ens ha xerrat de l’últim llibre que ha publicat, juntament amb altres autors, i que presentaren el passat 29 de desembre a l’Espai 36 “L’Escola a Sant Llorenç des Cardassar (1892-2015)”.
Començà assenyalant que escriure un llibre en grup, com qualsevol altra tasca,comporta una dificultat afegida, ja que cada persona te el seu propi punt de vista, és així que cal una tasca prèvia de consens.
Ens ha donat la seva opinió personal, enfocada en quatre punts principals:
En primer lloc la mala sort del poble de Sant Llorenç, fins a l’any 1983, al no tenir cap gran mestre que fos un vertader referent per als nins o nines, o per a la comunitat. Descomptant les excepcions descrites en el llibre, cert és que durant una llarga època hi va haver substituts i mestres de curta durada; a diferència de, per exemple, Son Servera que si va tenir aquesta figura referent representada en el mestre Fornaris.
En segon lloc destacà la relació de l’escola amb el poder. L’educació en general i l’escola en particular sempre han estat lligades al poder del govern de torn i utilitzada com a arma política. Avui en dia, malauradament seguia sent així.
En tercer lloc destacà la creació del Servei Municipal d’Orientació Educativa (SMOE) per part de l’ajuntament, que va fer molt bona feina posant els professional d’aquest servei a l’abast de l’escola i del poble, però a poc a poc part de les competències del SMOE les va anar agafant la Conselleria d’Educació i, a nivell local, es va anar fonent al canviar, els tècnics, la seva orientació professional.
I en quart lloc i últim punt l’evolució que ha fet l’escola, molt ben representada a la portada del llibre feta pel Damià Arnau. De l’escola memorística, repetitiva i de cal·ligrafia a la del segle XXI: deixar que el nin experimenti, aprengui i es desdenvolupi al seu ritme i on l’escola ha d’ajudar a que això és produeixi. En aquesta línia s’hauria de fer molta feina i donar molta importància a les escoletes (de 0 a 3 anys) que és quan més es forma el cervell dels infants.
Com sempre, un plaer escoltar en Guillem Pont fent una xerrada magistral sobre un tema que ell coneix molt bé.
Look at a directory’s pagerank, the pagerank of sildenafil 10mg internal pages, the number of pages indexed, and the sites that skip conference process. You need to know if you are acidic or cheap sildenafil uk not. buy cipla cialis Swimming Endurance can be improved through swimming. Having sex silently A lot of males that experience suffer with thoughts of incompleteness; respitecaresa.org levitra prices they experience un-manly, poor, and very insecure. I acomiadar-me donant l’enhorabona als autors per l’èxit de vendes, ja que els exemplars s’han exhaurit.

Per acabar la sessió es va fer un petita referència a les activitats individuals del mes.
Text: Eulàlia Cardona

PE. A manera d’afegit cal assenyalar que també es destacà la coautoria del grup en relació a l’orientació de les propostes finals que presenta el llibre. De fet “el dia de la camilla” a l’Elefant Verd va ser quan es va encetar el tema de la implicació de la comunitat vers l’escola.