Ses cases, 1927

La treballada pàgina de Rafel Duran, “Fotografies Antigues de Sant Llorenç des Cardassar” mostra una entranyable imatge de ses cases de ses Sitges de l’any 1927.

Aleshores, bona part de l’antiga possessió pertanyia a la família Sureda Tous (Guerretes) d’Artà que, anirien parcel·lant i establint. De fet, M. Salvador Galmés i Sanxo adquirí la zona de les cases a l’any 1932, però altres parcel·les veïnes no serien escripturades fins en els anys 40 del segle passat (la data de la barrina potser ben llunyana i diferent de la de l’escriptura).
Cases (foto antiga)1La fotografia és de Baltasar Samper i s’assenyala a l’esmentada pàgina Facebook Baltasar Samper (Palma 1888- Ciutat de Mèxic 1966) que va fer la foto, va ser un músic, compositor i estudiós de la música popular. L’any 1924 va començar a col.laborar en l’Obra del Cançóner Popular de Catalunya i es va fer càrrec de la missió de recerca musicològica de les Illes Balears. Segons la informació que consta a l’Arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya aquesta fotografia pertany al setembre de 1927 i aquest mateix any sabem que juntament amb el seu acompanyant, en Ramon Morey, un mestre de Binissalem varen fer recerca a Mallorca del 31 de juliol al 10 d’agost.”