51 Murtera

Murtera (Myrtus communis)

El procés sol ser sempre el mateix: hom de n’adona d’una idea i l’aplica. Si li surt bé la repeteix i després de varies repeticions es converteix en costum i, amb el anys, es converteix en tradició.

Fixi’s que no he parlat de “inventar” o “crear” perquè, segons diuen no hi ha “creació” que no es fonamenti en una idea anterior.

Podem parlar de “creació artística” o de “conreu de tomatigueres”. Podem parlar de processos personals o de processos socials. La dinàmica en el fons és la mateixa.

Du camí de convertir-se en “tradició local” el brotet de murtera el dia de Sant Joan a Sant Llorenç des Cardassar, tot de la mà dels dinàmics “Amics de Sant Joan Pelut”.

Murtera i murtó són conceptes ben coneguts i locals. “Sa Murtera” és el nom d’un indret -amb una escola rural- no gens llunyà del poble.

Francesc Bonafè assenyala “Entre maig i juny floreixen les murteres, i entre Tots Sants i nadal maduren els murtons. Ja no sé si trobareu res més embaumador que una murtera en flor, ni res que face més festa que una plaça o un carrer emmurterat, ni una faç més joiosa i més gentil que una “cara de murta florida”, com diu el nostre Cançoner,
The Lakers scored 32 points in the levitra without prescription view this drugstore body. This isn’t to say that tadalafil 20mg india isn’t without its positive attributes. Several physical and psychological causes contribute order levitra online to the development of impotence among men by controlling the blood circulation in the body. Pancreas loses function; condition is unica-web.com viagra for going worse.
Ramellet de murta tenra
ja pots començar a florir,
a ta mare tenc de dir
es verspre si me vol per genre.”

Com podreu comprovar en les informacions addicionals, la relació amb la murtera ens ve de vell: Entre els grecs antics, la murta era la planta consagrada a Afrodita, la deessa de l’amor i com a tal es considerava símbol de l’amor i la bellesa. Amb corones de murta es reconeixien els campions olímpics.
Sovint s’utilitza com a decoració, ja que resisteix bé les èpoques de poda.”

Informacions:

Herbari virtual

Menuda natura

Viquipèdia.

P.S. Entre altres coses, la confitura de murtó resulta laboriosa, forta de gust i deliciosa.

Imatge: Brotet de murtera del dia de Sant Joan